Leer veilig zwemmen met je baby in een baby zwemles

Leer veilig zwemmen met je baby in een baby zwemles

Nog een paar maandjes en dan breekt de lente en zomer weer aan en kopen steeds meer ouders een Intex zwembad aan om af te koelen en plezier te hebben met hun kinderen. Dit is een goed moment om te kijken wat de mogelijkheid is van het zwemmen met baby’s en waar je als ouder rekening mee moet houden. Een zwemles is zeker geen verkeerd idee!

Wanneer kan ik met mijn baby gaan zwemmen?

Deskundigen adviseren dat je na de bevalling ongeveer zes weken moet wachten voordat je als moeder kan gaan zwemmen. Als je eerder gaat zwemmen, bestaat de kans dat je een infectie oploopt. Je baby kan echter op elk moment vanaf de geboorte gaan zwemmen, hoewel de meeste baby zwemlessen beginnen na zes weken. Als je graag wilt dat je baby kennis maakt met zwemmen voordat hij of zij zes weken oud is, kan je partner of iemand anders met de baby naar de les gaan. Als je baby jonger is dan zes maanden, zoek dan een zwembad dat verwarmd is tot ongeveer 32 graden. Je kunt het beste naar baby zwemlessen gaan in warme baden. Grote openbare zwembaden zijn vaak een paar graden kouder. Als je besluit om naar een openbaar zwembad te gaan, kun je een wetsuit voor de baby aanschaffen om hem of haar warm te houden.

Wat moet ik meenemen naar de zwemles van mijn baby?

Wanneer je gaat zwemmen met een baby zijn zwemluiers van essentieel belang. Ongelukken kunnen namelijk altijd gebeuren met een baby. Je kunt wegwerp of herbruikbare zwemluiers kopen. Naast je eigen zwemkleding en handdoek, zijn er nog een aantal andere items die je niet moet vergeten. Zorg voor een zachte handdoek of een badstof badjas zodat jouw baby het na de les niet te koud krijgt. Verder is tussendoortje belangrijk als jouw baby met vast eten is begonnen. Zwemmen maakt baby’s hongerig. Als laatste is een warm mutsje ook aan te raden om het hoofd van je baby warm te houden na de les.

Hoe houd ik mijn baby veilig in het water?

Zorg er allereerst voor dat het zwembad warm genoeg is. Vraag eventueel de badmeesters om de temperatuur te controleren. Baby’s jonger dan zes maanden hebben een temperatuur van ongeveer 32 graden nodig. Laat je baby in het water zakken tot het water zijn of haar schouders bereikt. Houd je baby in beweging, zodat hij of zij altijd warm blijft. Zodra je baby begint te rillen, ga dan het water uit en wikkel hem of haar lekker warm in met een handdoek. Baby’s verliezen sneller warmte dan volwassenen, dus ze moeten niet te lang in het zwembad blijven.

Waar moet ik opletten als ik met mijn baby wil gaan zwemmen?

Het is aan te raden om te beginnen met sessies van 10 minuten en bouw dit op tot 20 minuten. Als je baby jonger is dan één jaar, beperk dan de tijd in het water tot maximaal 30 minuten. Ga nooit met je baby zwemmen wanneer hij of zij verkouden is, koorts heeft of zich onwel voelt. Ook als je baby een huidaandoening heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts om er zeker van te zijn dat het chloor van het zwembad hem of haar niet irriteert. Spoel het chloorwater na het zwemmen altijd van je baby af en breng een vochtinbrengende crème aan. Zeker als je baby een droge huid heeft met eventueel eczeem.