Filtersystemen voor zwembaden – Welk filtersysteem is voor mijn zwembad geschikt?

filtersyteem zwembad - zandfilterpomp zwembad en filtersystemen zwembad

Filtersystemen voor zwembaden – Welk filtersysteem is voor mijn zwembad geschikt?

Hoe groot moet mijn zwembadfiltersysteem zijn?

Bij het kiezen van een geschikt zwembadfiltersysteem geldt de volgende vuistregel: De inhoud van het zwembad dient binnen 4 tot maximaal 5 uur eenmaal te worden rondgepompt. Dit betekent dat bijvoorbeeld het filtersysteem van een zwembad met een totaal volume van 40 m³ minimaal 8 m³ per uur moet circuleren. Je kunt natuurlijk altijd een groter filtersysteem plaatsen, want hoe groter de circulatiecapaciteit van het filtersysteem, hoe beter de waterkwaliteit.

Hoe reinig ik een zwembadfiltersysteem?

Indien het zwembad een zandfiltersysteem heeft, dat ook met filterglas, filterparels of filterballen kan worden bediend, dient dit eenmaal per week te worden teruggespoeld. Dit doe je door simpelweg de hendel op de filtertank te bewegen. Het aldus weggepompte zwembadwater moet dan worden vervangen door vers water. De terugspoeling moet 2-3 minuten duren.

Ook moeten filterpatronen – afhankelijk van hoe vuil ze zijn – minimaal één keer per week schoongemaakt worden door ze af te spuiten en regelmatig vervangen.

Hoe lang moet een zwembadfiltersysteem per dag draaien?

Voor de werking van het zwembadfiltersysteem geldt het volgende: De inhoud van het zwembad moet 2 – 3 keer per dag volledig worden rondgepompt. Als het filtersysteem voldoende gedimensioneerd is, is de gemiddelde looptijd ca. 12-14 uur per dag.

Wanneer of hoe vul ik mijn filtersysteem bij?

Het filtersysteem hoeft niet bijgevuld of aangevuld te worden. Het moet echter regelmatig worden uitgewisseld. De uitwisseling is afhankelijk van het type filtermedium. Filterzand dient na 2 jaar vervangen te worden, filterglas na 4 jaar en filterkorrels na 5 jaar.

Zandfiltersysteem of filterpomp?

De installatie van een zandfiltersysteem is essentieel voor een vlotte en langdurige werking van het zwembad. Een pomp alleen is niet voldoende, deze pompt het zwembadwater rond, maar filtert het vuil niet weg.

Waar moet het zwembadfiltersysteem worden geplaatst?

Het zwembadfiltersysteem moet zo dicht mogelijk bij het zwembad worden geplaatst. Het is echter belangrijk dat het zo wordt geïnstalleerd dat het beschermd is zodat het niet onder water kan komen te staan. De maximale afstand tot het zwembad mag niet langer 10 meter zijn.

Wat betekent “terugspoelen” voor het zandfilter?

Om een ​​goede werking van de zandfilter te garanderen, moet het filtermateriaal regelmatig worden gereinigd door de stromingsrichting in de filtertank om te keren. Dit staat bekend als terugspoelen. Het water wordt van onder naar boven door het filtermedium geperst, waardoor eventuele onzuiverheden worden weggespoeld. Regelmatig terugspoelen is belangrijk voor de waterkwaliteit in het zwembad.

Waar heb ik een 4-weg ventiel of 6-weg ventiel voor nodig?

De 4- of 6-wegklep wordt op de filtertank gemonteerd. Het stelt de zwembadeigenaar in staat om de verschillende functies van het filtersysteem te controleren. Met de 4-weg klep, het terugspoelen, spoelen, filteren, gesloten, met de 6-weg klep worden de functies leegmaken en circuleren toegevoegd.

Filtersysteem winterbestendig maken?

Om het filtersysteem winterbestendig te maken, hoeft u alleen maar het water uit de filtertank en de pomp af te tappen om vorstschade betrouwbaar te voorkomen.

Welke criteria zijn doorslaggevend bij het kopen van een zwembadpomp?

Over het algemeen raden we aan dat de pomp in de EU is vervaardigd en over de juiste (veiligheids)certificaten beschikt. Bovendien moet het pompvermogen worden aangepast aan de grootte van het zwembad en de filtertank.