Tips & trucs voor het gebruik van een zwembadrobot stofzuiger

Tips & trucs voor het gebruik van een zwembadrobot stofzuiger

Het onderhouden van een zwembad is een vermoeiend werk, zeker in de zomer als je veel gebruik maakt van je zwembad. Zelfs bij de kleine vervuiling moet het filtersysteem eerst worden opgestart om de bodem van je zwembad te kunnen reinigen met behulp van een handmatige stofzuiger. Volautomatische zwembadrobot stofzuigers daarentegen zijn een enorm makkelijk in gebruik, je hebt geen enkel omkijken meer naar de reiniging van het zwembadwater. De zwembadrobot stofzuigers reinigt volledig en zelfstandig, terwijl je achterover kunt leunen en ontspannen van een heerlijk drankje.

Dankzij de geïntegreerde pomp (en) circuleert de zwembadrobot naast het filtersysteem ook het zwembad – dit bespaart middelen en zwembadchemicaliën. Ook het filtersysteem wordt ontlast, aangezien een automatische zwembadrobot stofzuiger meestal al een filter (patroon, filterzak of mand) heeft ingebouwd. Dit betekent dat het vuil niet meer via de skimmer het systeem in wordt gezogen, maar direct in de zwembadrobot blijft, vergelijkbaar met een stofzuiger.

Een zwembadrobot maakt het onderhoud van je zwembad makkelijker tijdens het seizoen, of voor de voorjaarsschoonmaak. Hetzelfde geldt voor het schoonmaken van een zwembad met algenplaag. Om de algen te bestrijden, helpt alleen chloor shock of chloortabletten zodat het zwembad kan regenereren. Bij een buitenzwembad moet eerst de dode algen handmatig verwijderd worden met een schepnet. Om het voor jou gemakkelijker te maken om de juiste zwembadrobot stofzuiger te kiezen, hebben we de belangrijkste factoren samengevat.

Zwembadrobotstofzuiger in gebruik nemen.

Zwembadrobot stofzuigers worden nu in alle mogelijke varianten en soorten ontworpen – voorzien van diverse opties en extra’s. Daarom is niet elke reiniger geschikt voor elk type zwembad.

Zwembadrobot stofzuiger met lamellen borstels.

Lamellen borstels zijn een van de meest gebruikte borstels in zwembadrobot stofzuigers. Of ze nu met twee of vier afzonderlijke aandrijfrollen zijn uitgerust, ze hebben het voordeel dat zelfs hardnekkig vuil door de vele lamellen borstels wordt verwijderd. Houd er echter rekening mee dat de zwembadrobot stofzuiger problemen kan hebben met het reinigen van de wanden van zwembaden met een glad oppervlak (bijv. Tegels) en kan de zwembadrobot wegglijden met dit type borstel. In het geval van kleinere ronde en achtvormige zwembaden, kan de zwembadrobot stofzuiger bij het reinigen van de zwembadwand de wanden mogelijk niet reinigen omdat hij geen houvast kan vinden. Zwembadreinigers met lamellen borstels kunnen daarom het beste worden gebruikt in liner- en langwerpige baden (ovale en rechthoekige baden).

Onze top 4 zwembadrobot stofzuigers

Zwembadrobot stofzuiger met PVA-borstels

Aangezien niet elk zwembad is bekleed met folie, zijn reinigingsmiddelen met PVA-borstels een zeer goed alternatief. Dankzij de brede hechting van de massieve absorberende PVA-rollen, bereik je een aanzienlijk groter oppervlak waarop de rollen op de zwembadwand rusten. Dit heeft ook als voordeel dat ook de wanden van ronde en achtvormige baden probleemloos kunnen worden gereinigd.

Voldoet de zwembadrobot stofzuiger aan bovenstaande eisen voor jouw zwembad en heeft de zwembadrobot nog steeds problemen met het schoonmaken van de wanden, dan dienen de waterwaarden gecontroleerd te worden. Een van de eerste symptomen van algenplaag zijn gladde wanden. Meestal niet direct zichtbaar voor het blote oog, de eerste bacterieresten veroorzaken een film op de zwembadwand. De zwembadrobot verliest hierdoor zijn grip op de muur en kan de zwembadwand en waterlijn niet meer reinigen.

Reiniging: vloer, muur en waterlijn

Zwembadrobots kunnen heel precies worden afgestemd op de persoonlijke toepassingsbehoeften. Enerzijds zijn er zwembadrobots die alleen de bodem reinigen ook zijn er zwembadrobot stofzuigers die volledig het zwembad reinigen van bodem tot wanden. De zwembadrobot rijdt naar de bovenkant van de zwembadwand en schrobt de waterlijn een paar seconden voordat hij weer op de bodem glijdt.
Zwembadrobot stofzuigers met ingebouwde filter.

Naast belangrijke onderdelen zoals de borstel of het ontwerp en functionaliteiten van de zwembadrobot verschillen veel zwembadrobots ook in functionaliteiten en werking. Een goed voorbeeld hiervan is het ingebouwde filter. Ongeacht welk filter uiteindelijk wordt gebruikt, alle zwembadrobot stofzuigers moeten regelmatig worden gereinigd en goed worden gespoeld. Dit moet niet alleen worden gedaan om een lange levensduur te garanderen, maar ook om het voor de zwembadrobot stofzuiger gemakkelijker te maken om de wanden omhoog te klimmen. Hoe meer vuil de zwembadrobot stofzuiger met zich meedraagt, hoe moeilijker het voor hem zal zijn om de zwembadwanden schoon te maken.

Het gebruik van een zwembadrobot stofzuiger in de winter.

Nadat het zwembad winterklaar is gemaakt, mag de zwembadrobot stofzuiger niet worden vergeten. Bij veel zwembadrobots wordt al een handige transportkarretje meegeleverd waarop de stofzuiger in het laagseizoen praktisch en ruimtebesparend kunnen worden opgeborgen. Zorg ervoor dat je jouw zwembadrobot stofzuiger altijd opnieuw reinigt en leeg het filter voordat je het opbergt. Verder raden we aan om de zwembadstofzuiger droog en vorstvrij op te bergen.

Met deze tips en trucs ben je helemaal klaar voor het nieuwe seizoen.