Hoe voorkom je zand in het zwembad? 5 Handige Tips

Hoe voorkom je zand in het zwembad? 5 Handige Tips

Hoe je kunt voorkomen dat er zand in het zwembad komt, is een veel gestelde vraag. Dit kan verschillende oorzaken hebben, die we hieronder uitgebreid zullen beschrijven zodat er in de toekomst geen zand meer in het zwembad kan komen.

1. Defecte lamellen in het filterinstallatie

Een filtersysteem bestaat in eerste instantie uit een filterhouder waarin zich een standpijp bevindt met een zogenaamde filterkom of een filterster. Dit element bestaat uit fijne lamellen, die het kwartszand en het afgezogen vuil tegenhouden en alleen het gereinigde water in het zwembad toelaten. Als een van deze lamellen defect is, kan het zand in de buis komen en zo in de terugspoelleiding naar het zwembad.
Zorg er daarom in de winter altijd voor dat de zandfilterpomp droog en schoon wordt opgeslagen. Voor de nieuwe vulling met zand in het voorjaar kunnen dan de lamellen worden gecontroleerd op mogelijke scheurtjes en dergelijke en de filterkom of filterster eventueel vervangen.

2. Het verkeerde zand

Er zijn verschillende groottes van kwartszand korrels voor een zandfiltersysteem, die doorgaans overeenkomen met 0,4-0,8 mm of 0,7-1,25 mm. Als het verkeerde of te fijne kwartszand in de zandfilterpomp wordt gevuld, kan dit door de filterlamellen dringen en wordt het filtermateriaal in het zwembad gespoeld. Let dus altijd op de door de fabrikant opgegeven korrelgrootte voor het filter. Ook is het belangrijk om geen goedkoop filterzand uit de bouwmarkt te gebruiken, maar speciaal kwartszand voor zwembadfilters van de zwembadspecialist.

3. Teveel zand in de zandfilterpomp

Als er teveel zand in de filterkom wordt gedaan, kan het gebeuren dat dit tijdens het TERUGSPOELEN in de standpijp of in de klep terechtkomt. Als de klep vervolgens weer op FILTER wordt gezet, wordt het overtollige filtermateriaal dat wordt opgeblazen teruggespoeld in de bak met het gezuiverde water. Daarom mag alleen de door de fabrikant opgegeven hoeveelheid zand in de filtercontainer worden gegoten en moeten eventuele zandresten uit de zandfilterpomp worden verwijderd en moet de meerwegklep grondig worden gereinigd.

4. Het vullen van het filtervat

Voor het vullen van het filtervat is het belangrijk dat de standpijp wordt beschermd met een vulhulpmiddel. Hiermee wordt de standpijp van bovenaf afgedekt zodat het zand in de ketel wordt gevuld en niet in de pijp komt. Zonder deze bescherming wordt het zand in de buis teruggespoeld in het zwembad.

5. Backwashing zandfilterpomp

Bij BACKWASHING wordt het vuil in het zand gewerveld en via een aparte uitlaat in de klep afgevoerd. Om ervoor te zorgen dat het opwaaiende zand weer kan “bezinken”, moet het na elke TERUGSPOELING worden SPOELEN. Anders komt het in de buis en wordt het in het bassin gespoeld.

Om met een geschikte zwembadreiniger het zand volledig uit het zwembad te kunnen verwijderen, is het belangrijk om het langzaam en voorzichtig het zand op te zuigen. Anders kan het zand gaan circuleren en op een andere plek in het zwembad gaan zitten.