Het gebruik van Epsom-zout, is Epsom-zout geschikt voor een opblaasbare jacuzzi?

Het gebruik van Epsom-zout, is Epsom-zout geschikt voor een opblaasbare jacuzzi?

Opblaasbare Jacuzzi’s zowel de Intex als de Lay-Z Spa en Epsom-zouten staan synoniem voor ontspanning en pijnverlichting voor pijnlijke gewrichten en spieren. Zou het niet geweldig zijn als je die twee zou kunnen combineren? Natuurlijk! In feite gebruiken veel mensen pure Epsom-zout thuis in het bad. Maar kun je Epsom-zout in een opblaasbare jacuzzi doen? In de meeste gevallen is het antwoord NEE. En we gaan je het uitleggen waarom je geen Epsom zout moet gebruiken voor je opblaasbare jacuzzi.

Epsom zout en chemische reacties.

Pure Epsom-zout is een zout die ook bekend is als magnesiumsulfaat. De mild zure eigenschappen van Epsom-zouten kunnen de totale alkaliteit en pH-balans van het water in je opblaasbare jacuzzi zeer snel verstoren . Onevenwichtig water kan een cascade van andere problemen veroorzaken, waaronder verminderde prestaties van bijvoorbeeld chloortabletten en corrosie van je opblaasbare jacuzzi (metalen onderdelen, plastic onderdelen, afdichtingen, pakkingen, enz.).

Bij gebruik van een gewoon bad is de standaardaanbeveling om 2 kopjes Epsom-zout toe te voegen om de volledige therapeutische effecten te voelen. Laten we daar nu even over nadenken. Een gemiddelde badkuip bevat ongeveer 80 liter water. Aan de andere kant bevat de gemiddelde opblaasbare jacuzzi ongeveer 600-700 liter. Om hetzelfde concentratieniveau in je opblaasbare jacuzzi te bereiken, heb je 10-12 kopjes pure Epsom-zout nodig. Dat zijn veel vaste stoffen die aan het water worden toegevoegd! Een badkuip kan snel en eenvoudig worden geleegd en het water wordt maar één keer gebruikt. Helaas kan een opblaasbare jacuzzi niet zo vaak of zo gemakkelijk worden leeggemaakt, wat ons naar ons volgende punt leidt.

Om kalkaanslag op het oppervlak en de uitrusting van de opblaasbare jacuzzi te voorkomen , raden veel spa-fabrikanten aan om een opblaasbare jacuzzi te laten leeglopen en opnieuw te vullen wanneer het niveau van totaal opgeloste vaste stoffen (TDS) 1500 ppm of hoger bereikt. Als kje dit niet doet, kan de garantie van de opblaasbare jacuzzi komen te vervallen. Hoge TDS-niveaus kunnen ook problemen veroorzaken met troebel water. Als we onze vorige vergelijking gebruiken, zal het toevoegen van 10-12 kopjes Epsom-zout aan de opblaasbare jacuzzi de TDS-waarde snel verhogen tot ver boven de maximale drempel van 1500 ppm. De motor van je opblaasbare jacuzzi lopen meestal de meeste schade op door kalkaanslag, maar waterleidingen, jets, zwembadpompen en kuipoppervlakken kunnen ook kalk verzamelen als de juiste waterbalans niet wordt gehandhaafd.

Geen Epsom zout gebruiken, maar wat zijn de alternatieven?

In plaats van kilo’s pure Epsom-zout in de spa te doen, waarbij je het risico loopt op lange termijn schade aan de opblaasbare jacuzzi, de leidingen en de apparatuur te veroorzaken, waarom probeer je dan niet een veilig en goed alternatief?

Aromatherapieproducten van een opblaasbare jacuzzi bieden veel van dezelfde voordelen als Epsom-zouten. In feite gebruiken de meeste aromatherapiekristallen magnesiumsulfaat (Epsom-zout) als het belangrijkste ingrediënt. Het belangrijkste verschil is dat aromatherapiekristallen in de opblaasbare jacuzzi speciaal zijn samengesteld voor gebruik in spa’s en bubbelbaden. Kleinere hoeveelheden zijn nodig om dezelfde effecten te bereiken, en ze hebben geen negatieve invloed op de waterchemie en veroorzaken geen problemen met de spa-apparatuur. De meeste spa-kristallenzijn ook samengesteld met vitamines, mineralen, vochtinbrengende voedingsstoffen en natuurlijke kruiden en plantaardige ingrediënten. En natuurlijk is er de unieke aromatherapie-ervaring die elk gewenst voordeel of mentale toestand kan opwekken. Ontstressen, ontgiften, verjongen, pijn en ontsteking verminderen, gemakkelijker ademen, het energieniveau verhogen of een betere nachtrust bevorderen – alles is mogelijk met aromatherapie.

Er zijn ook alternatieven voor aromatherapiekristallen die dezelfde therapeutische voordelen bevorderen. Speciale spa geuren en jacuzzi zout helpen je te ontspannen, terwijl ze ook het water verzachten en uw huid hydrateren.

Conclusie over het gebruik van Epsom zout

In de meeste gevallen mag je nooit pure Epsom-zout aan het water toevoegen. Ondanks deze waarschuwing, als je het toch wilt proberen, zorg er dan voor dat je de opblaasbare jacuzzi direct na het weken leeg laat lopen en grondig schoonmaakt om schade aan je opblaasbare jacuzzi te voorkomen. Je kunt dezelfde therapeutische effecten bereiken door spa-aromatherapieproducten te gebruiken, die speciaal zijn samengesteld voor gebruik in opblaasbare jacuzzi’s. Deze producten verstoren het waterbalans niet, beschadigen de apparatuur niet en veroorzaken geen kalkaanslag op kuipoppervlakken.